Mario Draghi: ECB heeft niet de macht om Bitcoin te verbieden of te reguleren

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft aangegeven dat zijn instelling niet de autoriteit heeft om Bitcoin te reguleren.

Hij deed deze uitspraak bij de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement. “Het ligt niet binnen onze macht om Bitcoin en andere digitale valuta te verbieden en te reguleren,” aldus Draghi.

Wat is de ECB van plan met cryptovaluta?

De commissie vroeg zich af of de ECB van plan is om regelgeving of zelfs een algeheel verbod op cryptovaluta uit te vaardigen en of Draghi hogere kapitaalvereisten nodig acht voor de fintech-branche om de bankensector te beschermen.

Draghi vertelde dat de ECB nog moet bespreken wat de potentiële impact van cryptocurrencies is, maar dat de analyse waarschijnlijk zal gaan over het risico van cryptomunten als het gaat om de schaal, het gebruik en de economische invloed.

“We moeten onszelf afvragen wat de effecten van cryptovaluta zijn voor de economie,” stelt Draghi. Hij voegt eraan toe dat ze nu nog te onvolwassen zijn om als rendabele betaalmethode te worden beschouwd.

Cybersecurity grootste zorg

Als het gaat om cryptomunten en digitale innovatie is cybersecurity de primaire zorg van de ECB, zo gaat hij verder. Hij benadrukt dat bescherming tegen cybercriminaliteit centraal staat op de ECB-agenda.

Eerder deze maand bekritiseerde Draghi het initiatief van Estland om een eigen cryptomunt te lanceren, de Estcoin. “Geen enkele EU-lidstaat kan zijn eigen munt introduceren. De munt van de Eurozone is de euro.”


Ontvang wekelijks het laatste nieuws over cryptovaluta in je mailbox!

Laat ons weten wat je vindt!