Meeste ICO’s deugen niet, zegt ook de oprichter van Ethereum

Afgelopen weken hebben diverse belangrijke investeerders, experts en ontwikkelaars zich uitgesproken tegen de pump and dump schemes van ICO’s. Onder andere Jason Calacanis en Ethereum-oprichter Vitalik Buterin waarschuwen voor de initial coin offerings.

Calacanis die in meer dan 500 succesvolle start-ups investeerde, waaronder Uber en Evernote, vertelt dat er meerdere marktplaatsen zijn, zoals Fiverr, die ICO-whitepapers aanbieden voor minder dan 100 dollar. Zo wordt het mogelijk voor individuen en organisaties om een ICO-campagne op te zetten en miljoenen dollars op te halen zonder levensvatbaar product, unieke visie of strategie.

ICO-whitepapers voor 100 dollar te koop

Ook Buterin is sterk tegen het misbruik van de ERC 20 Token Standard met als enig doel het ophalen van geld. ICO’s zijn een uitstekende methode om gedecentraliseerde applicaties en blockchain-start-ups te financieren, maar ze zouden moeten worden uitgevoerd door projecten die behoefte hebben aan native tokens of cryptomunten om te functioneren.

Zo sprak Buterin zich in oktober bijvoorbeeld uit tegen de ICO van Raiden, omdat zijn open-source schaal-oplossing geen ICO of native token nodig heeft. “Ik doneer 100 procent van mijn OmiseGo+Kyber Network-aandelen aan een goed doel of gebruik ze om te investeren in de infrastructuur van Ethereum of een combinatie daarvan. De regels voor de financiering zijn dat het 100 procent open-source is, geen ingebouwde winstregeling (incl. ICO-token) bevat en dat het goed in elkaar zit.”

Toen iemand op Twitter vroeg of het bovenstaande was gericht tegen Raiden, zei Buterin: “Ja, en ook Nuco/Aion en anderen. En laat ik heel duidelijk zijn dat ik nooit ICO’s heb geadviseerd om zelf meer ‘lambo’s’ te kunnen kopen.”

ICO’s haalden dit jaar al meer dan 3 miljard op

In 2017 hebben ICO’s al meer dan 3 miljard dollar opgehaald. Toch zijn de meest succesvolle gedecentraliseerde applicaties non-ICO-projecten zoals EtherDelta. Dit soort projecten heeft een duurzaam businessmodel zonder een ICO waarmee miljoenen dollars worden opgehaald voor een crypto-token die simpelweg niet nodig is.

Gisteren reageerde Buterin op Twitter nog als volgt op de vraag van verschillende investeerders naar de mogelijkheid van een ICO voor sharding en Casper.

Veel ICO’s deugen niet

De ICO-markt zit vol met pump and dump schemes die de oprichters snel rijk moeten maken. Er zijn ook daadwerkelijk innovatieve projecten, maar de ratio tussen unieke en cruciale ICO-projecten en snelle moneymakers is ongeveer 1 op 100.

Op dit moment is de ICO-markt niet gereguleerd en gezien de gedecentraliseerde aard van Ethereum zal dat waarschijnlijk op korte termijn ook niet gebeuren. Investeerders zullen dus voorlopig zelf goed moeten onderzoeken welke ICO’s deugen en welke niet.

Zoals partner van Compound Josh Nussbaum zegt:

“Uiteindelijk denk ik dat er echt hele waardevolle projecten zullen ontstaan uit deze periode (zoals uit de vroege dagen van het internet) maar ze moeten dan wel een echt probleem oplossen voor gebruikers. En als er tokens worden uitgegeven moeten die het gevolg zijn van een sterke positieve feedbackronde die alle partijen stimuleert om deel te nemen aan het netwerk.”

Laat ons weten wat je vindt!