Miljoenen euro’s aan fraude met cryptomunten in België

In totaal is er dit jaar in België al 2,2 miljoen euro aan fraude gerapporteerd met cryptomunten als Bitcoins. Dat meldt Belgische zakenkrant De Tijd.

Er kwamen in de eerste helft van dit jaar al 329 klachten binnen bij beurswaakhond FSMA. Dat waren er een jaar eerder nog bijna geen. De minister van werk in België wil nu een bewustzijnscampagne beginnen.

Volgens de krant neemt de fraude met cryptovaluta toe omdat de transacties nauwelijks te traceren zijn. De fraude die het meest voorkomt is dat mensen geld steken in virtuele munten en dat niet meer terug kunnen krijgen. De slachtoffers werden in de meeste gevallen via email, sociale media of telefoon benaderd om te investeren in bitcoins.

Mogelijk is het bedrag dat er mee gemoeid is nog veel hoger dan de twee miljoen die gemeld is. Onderzoek van Europol wees uit dat slechts 4 procent aan het licht komt. “Dit is dus het topje van de ijsberg”, zegt Peeters. “In België hebben we berekend dat er elk jaar zowat 130 miljoen euro aan schade is.”

Maar ja: wat voor euro’s en dollars geldt, geldt ook voor Bitcoin: als een vreemde je belt of mailt met de vraag of je geld wil opsturen dan moet je dat natuurlijk niet doen.

Laat ons weten wat je vindt!