Moederbedrijf Mercedes-Benz investeert 100 miljoen euro in blockchain-pilot

De Duitse autofabrikant Daimler LG, het moederbedrijf van grote automerken als Mercedes-Benz, toont grote interesse in de toepassing van blockchain-technologie. Een 100 miljoen euro pilotproject is gestart, gefinancierd door middel van een bedrijfsobligatie in samenwerking met de grote Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) en enkele andere Duitse spaarbanken.

Interessant is dat het volledige proces leidend tot de leenovereenkomst bewerkstelligd is op de blockchain: van het ontstaan, de verdeling, de toewijzing en de uitvoering, tot de bevestiging van terugbetaling en rentebetalingen.

AG-bestuurslid Bodo Uebber, verantwoordelijk voor de Daimler Financial services, maakt duidelijk dat de autofabrikant de blockchain-projecten zal uitbreiden om te beoordelen hoe groot de efficiëntieslag is die gehaald kan worden met de nieuwe technologie, ook in andere bedrijfsmodellen. “Dit pilotproject is onze eerste stap in het testen van de grote verscheidenheid aan mogelijkheden die blockchain-technologie biedt. We beoordelen het potentieel voor toekomstige transacties en financiële processen.”

Daimler heeft in januari het digitale betalingsbedrijf PayCash Europe SA overgenomen, een platform wat ook bitcoinservices binnen de EU mogelijk maakt. “Het is een ePayment bedrijf met oplossingen voor cryptocurrencies, zoals bitcoin en eWalletsystemen”, zoals Daimler aangeeft. De autoproducent werkt toe naar het ontwikkelen van Mercedes Pay, een mobiele betaalapplicatie die geïntegreerd zou moeten worden met Uber-concurrenten en auto- en autoritdelende platformen Car2Go en Mytaxi, ook onderdeel van de Daimlergroep.

Vice-president Daimler Treasury Kurt Schäfer: “Blockchain kan van invloed zijn op de volledige value chain… We willen de technologie implementeren in alle gebieden die belangrijk zijn voor ons: customer relations, sales en marketing, supplier management, digital services en financial services.”

Laat ons weten wat je vindt!