‘Nederlander’ achter ICO gaat er vandoor met 318.000 euro

Een blockchain-app voor het traceren van pakketjes, dat moest Confido worden. Bij een ICO tussen 6 en 8 november haalde het project honderdduizenden euro’s op. Nu is de oprichter gevlogen. Met 318.000 euro van investeerders.

De man achter Confido is ene Joost van Doorn, mogelijk een Nederlander. Onduidelijk is of hij echt bestaat, wel is zeker dat investeerders hun geld kwijt zijn. In eerste instantie leek er weinig mis met Confido. Tot zondag plotseling de website, de Facebook- en Twitterpagina’s, de blogs op Medium en het LinkedIn-profiel van Van Doorn werden verwijderd. De oprichter plaatste nog één bericht waarin hij schreef dat hij juridische problemen had en mogelijk moest stoppen, maar ook dat werd weer verwijderd.

Investeerders willen Confido aanklagen

Boze investeerders willen Van Doorn aanklagen, maar dat blijkt lastig. De website staat ingeschreven op een woonadres in Berlijn met een Japans telefoonnummer dat niet werkt. Ook het e-mailadres doet het niet. Van Doorn en zijn Confido lijken van de aardbodem verdwenen. Een klantenservicemedewerker van het bedrijf zegt geen idee te hebben wat er is gebeurd. De Confido-tokens zijn inmiddels bijna niets meer waard. TokenLot dat de uitgifte van de tokens deed noemt de mensen achter Confido ‘erg goede oplichters’.

Het is niet de eerste malafide ICO, waarbij de oprichters er met de buit vandoor gaan. Er groeit steeds meer scepsis over de financieringsmethode van blockchain-projecten. Een op de honderd zou maar een levensvatbaar product ontwikkelen.

Laat ons weten wat je vindt!