Dat veel ICO’s niet deugden was genoeglijk bekend, maar hoeveel troep er precies bij zat was onduidelijk. Tot nu.
Een recente studie van ICO-consultancybureau Statis Group stelt dat meer dan 80 procent van de initial coin offerings (ICO’s) die in 2017 zijn gestart, kunnen worden bestempeld als ‘scams’. Om tot die conclusie te komen keken de onderzoekers naar de lifecycle van de ICO’s, van het eerste voorstel om coins te verkopen tot de meer volwassen fase van de handel op een cryptobeurs.
Dat klinkt niet best. Toch is er ook goed nieuws: volgens het onderzoek ging vorig jaar meer dan 70 procent van het opgehaalde geld naar de betere projecten. De analisten ontdekten dat vier procent van de ICO’s compleet is gefaald en nog eens drie procent al helemaal verdwenen is wat inhoudt dat ze op geen enkele exchange geregistreerd staan.
Volgens de studie is de totale funding van coins en tokens in 2017 11,9 miljard dollar. 11 procent daarvan ging naar scams en dan met name naar Pincoin ($660 million), Arisebank ($600 million) en Savedroid ($50 million). De overige 70 procent die niet deugt heeft dus maar heel weinig geld opgehaald.
Eerder deze maand bracht TechCrunch een rapport uit gebaseerd op data van Coinopsy en DeadCoins waarin stond dat meer dan duizend cryptoprojecten al gesneuveld zijn. Op de lijst van Coinopsy stonden 247 ‘dode munten’ en DeadCoins had een lijst met maar liefst 830 ‘dead cryptocurrencies’. Nog een derde onderzoek, uitgevoerd door cybersecurity-bedrijf Carbon Black stelt dat er voor ongeveer 1,1 miljard dollar aan cryptomunten gestolen is, alleen al in de eerste helft van 2018.
Toch wordt er nog steeds gigantisch veel geld opgehaald met ICO’s. Het grote consultancybureau PwC raamde dat de totale omvang van de ICO’s tussen januari en mei 13,7 miljard dollar bedroeg. Dat is al twee keer zoveel als het totaal van heel 2017 dat enkel met ICO’s is opgehaald. Dat wordt geschat op 5,6 miljard dollar.