Politiek Den Haag waarschuwt: “Bitcoin is piramidespel”

Sinds de koers van Bitcoin door de grens van 10.000 dollar is gebroken buitelen reguliere media over elkaar heen om uit te leggen hoe Bitcoin werkt en tegelijkertijd te waarschuwen voor ‘de bubbel’. Ook politiek Den Haag wordt wakker.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over huishoudens die al hun spaargeld in Bitcoin stoppen, schrijft het Algemeen Dagblad. De overheid vreest taferelen zoals die na de instorting van World Online of de IJslandse bank Icesave.

VVD, D66 en PvdA willen daarom een hoorzitting om te onderzoeken of de burger moet worden beschermd. “Nederlanders moeten doen waar ze zin in hebben, maar het zou wel heel zuur zijn als ze met hun hele hebben en houden in de nieuwe tulpenmanie zijn gestapt”, zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

D66’er Jan Paternotte is al even kritisch: “Als iemand wil gokken, dan mag dat, maar daar hebben we casino’s voor.” Niet gehinderd door enige kennis van zaken zegt SP-Kamerlid Renske Leijten zelfs dat er sprake is van een piramidespel.

De al even goed ingelichte PvdA’er Henk Nijboer denkt dan weer vooral aan de criminele kant van Bitcoin. “Ik maak me zorgen over de mogelijkheid die bitcoins bieden voor criminaliteit, witwassen, belastingontduiking en financiering van terrorisme.”

Laat ons weten wat je vindt!