Revolutie in de bankensector: waarom investeren in cryptovaluta

Waarom is investeren in cryptocurrencies anders dan investeren in aandelen van bedrijven op de beurs? Hoe is het mogelijk dat de crypto-industrie zo’n gigantische groei door maakt?

Meer en meer mensen zetten hun eerste stappen in de wereld van bitcoin, ethereum en aanverwante projecten. Dat is te zien aan de exploderende aantallen google-searches, de nieuwe market-cap-records en het feit dat de mainstream media de cryptocurrency-sector steeds serieuzer neemt. Het idee dat bitcoin puur een zeepbel is, gemanipuleerd door speculanten, verdwijnt langzamerhand.

Cryptomunten efficiënter

Waarom is dit? Er ligt een duidelijke filosofische en economische redenering aan ten grondslag. De huidige economie wordt centraal bestuurd. Centrale banken bepalen de geldstromen. Steeds meer mensen geloven dat er met de huidige internet-technologie een beter alternatief voorhanden is. Ze denken dat een overgang naar een gedecentraliseerde munt en economie voor meer welvaart zal gaan zorgen. Dit door het maken van efficiëntieslagen, besparingen en een betere verdeling van welvaart. 

Dit klinkt nogal abstract. Om het meer tastbaar te maken, kun je het banksysteem van nu vergelijken met de grote hotelketens en taxibedrijven van 5 jaar geleden. Zie de cryptomunten als de AirBnB en Uber van het financiële systeem. In plaats van een handvol grote bedrijven die winst maken door taxiritten en hotelkamers te verhuren, is er een meer gedecentraliseerd systeem. Geld kan veel directer van het ene individu naar het andere stromen, met slechts een software-platform als medium, dat zorgt voor het benodigde vertrouwen.

Alternatief voor banken

De bankensector is één van de meest lucratieve sectoren wereldwijd met gigantische winstcijfers. Winsten die worden behaald door gebruik te maken van andermans geld, terwijl weinig tot niks daarvan terugvloeit naar de eigenaar. Ethereum en bitcoin maken de weg vrij voor een alternatief peer-to-peer financieel systeem, dat in potentie de bank als tussenpersoon nutteloos zou kunnen maken bij veel financiële transacties. Iedereen is zijn eigen bank en kan een groter rendement halen uit zijn kapitaal, terwijl gedecentraliseerd lenen met behulp van smart contracts een stuk flexibeler en goedkoper zou moeten kunnen dan vandaag.

Uiteraard gaat dit niet van de één op andere dag, zijn er nog veel technologische hordes te nemen en is het belangrijk om in samenwerking met overheden en visionaire bedrijven (zie de EEA) deze stappen te nemen.

Bovenstaand is een gegeneraliseerde omschrijving, maar hopelijk biedt het een beter referentiekader bij het volgen van het crypto-nieuws.

 

Laat ons weten wat je vindt!