“Satoshi Nakamoto was bazig, vreemd en paranoïde”

Wie de mysterieuze uitvinder is van Bitcoin, weet nog steeds niemand. De naam Satoshi Nakamoto is een pseudoniem voor een of meerdere mensen die de code hebben bedacht voor de eerste en grootste cryptovaluta ter wereld. Wonderlijk genoeg, vertelt Laszlo Hanyecz nu meer over het contact dat hij met Nakamoto had.

Hanyecz kennen we als de ‘pizza guy’ die twee pizza’s kocht voor 10.000 bitcoin. Hij kwam in contact met de uitvinder toen hij bitcoins had gemined op zijn computer en aangaf bij te willen dragen aan de verdere ontwikkeling van de cryptomunt. Daar ging Nakamoto op in. Hij gaf Hanyecz allerhande klusjes, zo vertelt de programmeur aan Business Insider.

Het raadsel Nakamoto

“Nakamoto stuurde me e-mails met teksten als ‘Hé, kun je dit probleem oplossen’ en ‘Hé, kun je dit doen?’” maar Hanyecz had nog een fulltime baan dus wilde helemaal niet in die mate betrokken raken. “Hij leek me als teamlid te accepteren. Maar ik wilde de verantwoordelijkheid niet. Ik begreep niet goed wat er op dat moment aan de hand was.”

Hanyecz vond het steeds vreemder worden dat hij niet wist wie Nakamoto was. “Hij of zij heeft me nooit iets persoonlijks verteld. Ik stelde een paar vragen, maar hij ontweek ze altijd. Die vragen werden nooit beantwoord.”

Nakamoto was paranoïde

Ook vond Hanyecz Nakamoto nogal paranoïde. “Ik kreeg vreemde berichten. Ik legde ze naast me neer. Ik dacht: wat kan het me schelen als deze kerel me vertelt op te zouten? Dit was niet mijn werk – het was een hobby. Ik probeerde vrienden met hem te zijn. Hij leek erg paranoïde over mensen die de software zou kraken. Hij bleef waar we mee bezig waren de ‘pre-release’ noemen en ik hielp hem om die klaar te krijgen.”

Achteraf begrijpt hij hem wel. “Als er iets was gebeurd met de code in een vroeg stadium, zouden we dit gesprek vandaag niet voeren”, zegt hij. “Het is spannend omdat mensen dol zijn op een mysterieuze man, maar ik probeer mensen erop te wijzen dat het er niet toe doet wie bitcoin heeft gemaakt; hij zou een psychotische moordenaar kunnen zijn.”

Hij denkt dat het beter is dat Nakamoto uit de openbaarheid is gebleven. “Mensen identificeren zich graag met helden of schurken, maar in de cryptosfeer moet de code voor zichzelf spreken. Alleen charisma of een interessant persoonlijkheid brengt je niet ver als ontwikkelaar. Uiteindelijk word je beoordeeld op de kwaliteit van je code en het idee.”

Laat ons weten wat je vindt!