De SEC lanceert fake ICO om investeerders lesje te leren

De wereld van de ICO’s is vergeven van de projecten waar uiteindelijk niets van terecht komt. Om investeerders te leren het kaf van het koren te scheiden lanceert de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een fake ICO.

De regelgever kondigde woensdag aan dat het de ICO HoweyCoin uit heeft gebracht, vernoemd naar de Howey Test, die bepaalt of iets een investering is of niet.

De SEC geeft direct aan dat ‘de aanbieding niet echt is’. Gebruikers die willen investeren in de token sale worden doorgeleid naar de education tools van de organisatie waarmee beleggers de signalen van frauduleuze token sales leren herkennen.

HoweyCoin is een fake ICO

Wat HoweyCoin nu precies aanbiedt? Op de website staat: “HoweyCoins gebruikt de laatste crypto-technologie om alle betalingen voor reizigers eenvoudiger te laten verlopen. HoweyCoin-gebruikers kunnen kopen, verkopen en handelen in een frictieloze omgeving. Ze kunnen HoweyCoins gebruiken om reizen te kopen of als een door de overheid ondersteunde vrij verhandelbare investering. Of allebei,” klinkt het enthousiast.

De website zegt verder dat investeerders gegarandeerd geld gaan verdienen en adviseert om te ‘hodlen’. Zo bootst de site bestaande mogelijk frauduleuze token sales na. Er zijn Twitter-testimonials en een lijst met teamleden, maar alles lijkt nep. Er zijn geen professionele profielen gelinkt aan de namen.

In een persbericht vertelt de SEC ook nog dat er een ‘white paper is met een complexe doch vage uitleg van de investeringskans’. Er worden gegarandeerde opbrengsten beloofd en er is een countdown-klok, die duidelijk maakt dat het bijna te laat is om in deze ‘deal of a lifetime’ te stappen.

“Fraudeurs kunnen eenvoudig een aantrekkelijke website maken en volschrijven met ronkend jargon om investeerders in een fake deal te laten stappen,” aldus Owen Donley van de SEC. “Maar deze websites hebben vaak ook enkele duidelijke signalen dat ze niet deugen. Als je weet waar je moet kijken heb je dat zo door.”


Wil je graag Bitcoin kopen? Meld je dan gratis aan bij BTC Direct. Je kunt betalen met iDeal en al Bitcoin aanschaffen vanaf tien euro.                                                  

 

Laat ons weten wat je vindt!