Stad Antwerpen: “Met blockchain kunnen we de bureaucratie uitroeien”

Dat ook overheden niet stil zitten als het om de ontwikkeling van blockchain gaat, blijkt wel uit een gesprek van Vlaamse zakenkrant De Tijd met ‘kartrekker’ van Stad Antwerpen Roel Verhaert. “Als we dit goed aanpakken, kunnen we straks de bureaucratie uitroeien.”

Minder ambtenaren nodig

Hij vervolgt: “Registreren, authenticeren, autoriseren en transacties uitvoeren. Voor al die zaken rekenen we vandaag op de overheid, maar blockchain kan die sneller, efficiënter en dus beter. Hier in het administratief gebouw Den Bell zijn meer dan 2.000 ambtenaren met niets anders bezig dan vergunningen, aktes en registers. Wel, 99 procent van die administratieve processen kan je perfect in een doodeenvoudige blockchain steken. In één klap kan je hier van de net geen 8.000 ambtenaren er 2.200 vrijmaken om te focussen op de echte noden van de maatschappij, in plaats van de bureaucratie.”

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is het helemaal met hem eens. “Deze technologie zou voor administratieve vereenvoudiging kunnen betekenen wat de uitvinding van het wiel was voor mobiliteit”, zo stelt De Wever. “We kunnen de burger de komende jaren enorm veel gedoe besparen. Die ambitie laat ons niet los.”

Blockchain ideaal voor verhuizingen

Antwerpen laat zien dat ze voorop loopt met de organisatie van twee blockchaincongressen. Daar werden al twee handige toepassingen ontwikkeld. De een dient om de hele levensloop van de burger van geboorte tot overlijden vast te leggen. Als bijvoorbeeld een verloskundige de geboorte van een kind meldt, kan dit automatisch worden doorgestuurd naar betrokken instanties, zoals de gemeentelijke administratie, de bank, de verzekering en het consultatiebureau. Burgers hoeven dan enkel die eerste stap te zetten, de blockchain doet de rest, zo klinkt het.

Een tweede voorbeeld is een blockchainapplicatie waarin burgers eenmalig hun verhuizing opgeven, waarna alle betrokken partijen automatisch op de hoogte worden gebracht. Denk aan de energieleverancier, internet- en telecombedrijven, maar ook de gemeente en het postkantoor. “Met blockchain krijgen we de kans om die processen zelf te herdenken en te hervormen,” besluit Verhaert.  

 

Laat ons weten wat je vindt!