Succesvolle crypto-trader: “Een avondje uit helpt soms beter dan de zoveelste trainingsvideo kijken”

Op de cryptomarkt zijn steeds meer daytraders actief. Er valt immers veel geld te verdienen met de volatiele cryptomuntjes. Een van de mensen die al bijna een jaar dagelijks op de beurs is te vinden is Maarten (die liever anoniem blijft). Verdient de crypto-trader echt geld als water? Zit hij 20 uur per dag naar grafieken te staren? Cryptokrant sprak met hem over zijn succes, zijn leefstijl en de harde lessen die hij moest leren.

Hoe het begon

Over hoe hij in het vak verzeild raakte, vertelt Maarten: “Ik hoorde voor het eerst van bitcoin in 2013, toen de waarde enorm steeg vanwege de bankencrisis in Cyprus. Ook zag ik een documentaire van Tegenlicht over cryptocurrency en bitcoin, waarin de bitcoin-evangelisten aan het woord werden gelaten. Het klonk me allemaal wat wazig en schimmig in de oren. Pas begin 2017, toen platforms als ethereum meer bekendheid kregen, werd mijn interesse echt gewekt en ben ik me in de technologie gaan verdiepen. Voor ik het wist had ik mijn eerste gevulde bitcoin en ethereum-wallet. Er zijn honderden verschillende cryptomunten. Je schaft ze aan via een online handelsplatform zoals Binance. Opeens waren mijn schermen gevuld met koersen, grafieken, cijfertjes… munten die soms tientallen procenten stijgen of dalen per uur. Hier moest ik meer van weten…”

De uitdaging

Wat hem dan precies fascineert? “De handel is een uitdagend en ingewikkeld spel. Vraag en aanbod bepalen de koers. Er is een continue strijd aan de gang tussen de “bulls” en de “bears”. Je kunt patronen in de grafieken ontdekken op verschillende time-frames en daarop verschillende tradingplans baseren. Het is de kunst om de algoritmes van de tradingbots te volgen en zo mogelijke keerpunten in de markt aan te wijzen. Er zijn vele indicatoren, zoals RSI, die je extra informatie kunnen verschaffen. Risicomanagement is super belangrijk. Het meest interessant vind ik het intra-daytraden, oftewel korte trades doen voor een paar procent winst. Het is prachtig om te zien dat je voorspelling uitkomt.”

Frustraties

Maar hoewel Maarten een achtergrond heeft die aansluit bij de cryptohandel is het nog altijd niet gemakkelijk. “Traden kan heel frustrerend en stressvol zijn. Soms mis je je doel op een haar en draait de markt. Of je zit er een aantal keer achter elkaar volledig naast met je analyse en de stop-losses (methode om je verlies te beperken, red.) worden keer op keer gehit.” Daarnaast heeft het invloed op je leefstijl. “De cryptomarkten sluiten nooit. 24/7 gaan de grafieken door. Het kan lastig zijn om werk en vrije tijd gescheiden te houden. Het is noodzakelijk om afspraken met jezelf (en je naasten) te maken, jezelf regels op te leggen en je daar aan te houden. Discipline, risicomanagement en tijdmanagement zijn erg belangrijk. Maar ook saai en de verleiding om anders te handelen is groot.”

Lifestyle

Wat Maarten dan doet om het hoofd koel te houden? “Hoe meer ervaring en kennis je hebt, des te beter je kunt handelen onder druk en kunt omgaan met verlies. Maak een tradingplan voor jezelf, hou je aan de regels die werken voor jou en voer ze uit. Dan heb je houvast en blijf je winnende set-ups zien, ook als het een tijdje tegenzit. Het is verleidelijk om lange dagen te maken achter de computer en te blijven staren naar de grafieken. Daarom is het belangrijk om gezond en fit te blijven en de tijd te nemen voor sport en je sociale leven. Een frisse neus halen of een avondje uit helpt soms beter dan de zoveelste trainingsvideo kijken. Dan blijf je in balans en houd je een fris hoofd tijdens het eye-ballen van de koersen :)”

De toekomst van blockchain

Over zijn winsten wil hij niet te veel kwijt. Maar dat het lekker gaat, wil hij wel toegeven. Hij ziet de toekomst dan ook zonnig in. “Ik heb veel vertrouwen in de toepasbaarheid en economische waarde van de blockchain-technologie. Maar er moeten nog veel technologische en juridische hordes worden genomen voordat de toepassing mainstream kan worden. Er zijn talloze zeer interessante cryptocurrency-projecten, waarvan tokens in omloop zijn. Toch zullen waarschijnlijk maar enkelen over 5 jaar nog rechtop staan. En die zullen qua waarde door het dak zijn gegaan. Vergelijk het met de internet/dotcom-bubbel en daarna het volwassen worden van de markt met enkele grote spelers die uit de as herrezen. Wat betreft het traden… de markten zullen blijven gaan, er is volume, er is volatiliteit. Dat is wat nodig is om geld te verdienen in een markt. Voor een daytrader maakt het niet uit of de markten omhoog of omlaag gaan. Als er maar beweging zit in de koersen.”

Tips voor een beginnende crypto-trader

Overweeg je ook om te gaan traden, dan heeft Maarten nog wel een aantal tips. “Begin te traden met niet meer dan 10 procent van je crypto-portfolio. Er is zoveel te leren en je valt sowieso voor het Dunning-Kruger-effect (je bevindt je op Mount Stupid, red). Zorg dat je leergeld zo laag mogelijk is, zodat je niet gedesillusioneerd raakt. Er is veel waardevolle gratis online content te vinden voor de beginnende trader.” Zelf heeft hij veel geleerd van de bekende en zeer succesvolle trader Philakone. “Ik kan zijn filmpjes van harte aanbevelen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen door heel veel te oefenen en vooral niet te denken dat je er al bent. Het is een cliché, maar wel waar: it’s a hard way to make an easy living.”


Overweeg je ook om te gaan handelen in crypto’s, maak dan gratis een account aan bij Binance, de grootste en bekendste exchange ter wereld.

Laat ons weten wat je vindt!