Tom Lee: 14.000 dollar is een redelijke prijs voor Bitcoin

Rond de 14.000 dollar is een redelijke prijs voor Bitcoin. Dat zegt cryptobeliever Tom Lee van onderzoekersbureau Fundstrat. In een interview met zakenzender CNBC gaf hij commentaar op de explosieve stijging van de Bitcoinkoers van afgelopen week.

Veel whales stappen weer in

Op de vraag waarom de ‘reële waarde’, ook wel marktwaarde genoemd, volgens hem rond die koers ligt, antwoordde Lee dat dit te maken heeft met het positieve marktsentiment: “Bitcoin had een zwaar jaar in 2018 en is sinds 2019 gestaag aan het klimmen. Dit komt omdat er vele positieve ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel whales die opnieuw bitcoin kopen.”

Zogeheten whales zijn crypto-investeerders die voor extreem grote bedragen aan bijvoorbeeld Bitcoin kopen. Doordat zij een groot aandeel in een bepaalde cryptomunt vertegenwoordigen, kunnen zij veel invloed uitoefenen op de koers.

Volgens Lee was dat precies het geval ten tijde van de ‘all time high’ eind 2017. Veel whales verruilden toen hun Bitcoin voor euro. Het negatieve sentiment van afgelopen jaar
lijkt met het bijkopen door whales nu dus te verschuiven.

Nog hogere koers van Bitcoin in 2019

Of dit de enige oorzaak is, valt te betwijfelen. Uit een onderzoek van eind 2018 bleek namelijk dat de invloed van whales op de koers wel eens kleiner kan zijn dan gedacht. Maar Lee had gisteravond ook andere mogelijke verklaringen voor de plotselinge koersstijging. Zo gaf hij aan dat de oplossingen die Bakkt en Fidelity aan het ontwikkelen zijn “de ruggengraat kunnen vormen voor een nog hogere Bitcoin-prijs in 2019”.

Daarnaast wees Lee op de alsmaar toenemende meerwaarde van Bitcoin in plaatsen waar hyperinflatie of economische onrust plaatsvindt. Met name in gebieden zoals Venezuela en Iran wenden mensen zich massaal tot Bitcoin en andere cryptomunten.

Eerder gaf Lee al aan dat Bitcoin onder de ‘fair value’ handelt en daarom binnenkort in een bull-markt terecht komt. Gisteren maakte hij dit concreet door er een hard getal aan te koppelen: “Momenteel handelt Bitcoin op minder dan 40 procent van zijn reële marktwaarde.” Volgens Lee is zijn berekening enerzijds gebaseerd op het toenemende aantal Bitcoin-wallets wat dagelijks geopend wordt en anderzijds op de gebruikersactiviteit.

Ook haalde hij een oude vuistregel aan als argument: tijdens een ‘bull-markt’ verhandelt een grondstof doorgaans tweeëneenhalf keer zijn ‘break-even punt’. Aangezien de kosten voor het minen van bitcoin rond de 6.000 dollar liggen, zou dat kunnen kloppen.


Voel jij ook dat de cryptowinter langzaam overgaat in de lente? Wie weet wil je dan instappen. In samenwerking met de grootste cryptobeurs van Nederland, BTCDirect, plaatsen wij hieronder een handige betaalfunctie waarmee je direct Bitcoin kunt kopen. Als je een bedrag invult, opent zich een scherm in BTCDirect, waar je verder wordt geholpen. 

Laat ons weten wat je vindt!