Topman Europese Centrale Bank wil Bitcoin aanpakken

ECB-bestuurder Ewald Nowotny wil dat de Europese Unie regels gaat opstellen om witwaspraktijken met de Bitcoin tegen te gaan. De Oostenrijker vindt het vreemd dat er zelfs geen controle is op heel grote transacties.

Nowotny merkt op dat steeds meer bedrijven die in Bitcoin handelen naar Oostenrijk komen, omdat daar de regels veel minder streng zijn dan in Duitsland. Hij wil dat er in zijn eigen land dezelfde wetten gaan gelden en dat die uiteindelijk in heel Europa worden ingevoerd. Dat zegt Nowotny op een persconferentie in Wenen.

CEO Casper van Kosull van Nordea, de grootste bankengroep van Noord-Europa zei eerder al  tegen Bloomberg: “Wat ik maar niet kan begrijpen, als we kijken naar financiële misdrijven en de regelgeving, is hoe Bitcoin daarin past. Als je ziet hoeveel miljarden we uitgeven voor de regulering van het financiële systeem, dan lijkt het wel een grap dat we zoiets als Bitcoin toestaan. Ik begrijp dat niet, het is absurd.”

Volgens Van Kosull bedreigt Bitcoin het hele financiële systeem: “Het is alsof, wanneer we de samenleving met een groot gebouw vergelijken, we heel veel geld hebben uitgegeven voor sloten op de hoofdingang en om veiligheidssystemen te installeren, maar ondertussen de keukendeur open laten staan. Het financiële systeem is net zo sterk als de zwakste schakel.”


Maak gratis een account aan bij BTC DIRECT en betaal met iDeal!

Laat ons weten wat je vindt!