Tot vier miljoen Bitcoins voorgoed verdwenen

Goud, cash en zelfs aandelen kunnen worden gestolen of vernietigd. Dat geldt even goed voor Bitcoin.

Er is meer dan genoeg bekend over de diefstal van Bitcoin doordat mensen hun cryptomunten niet goed genoeg hebben beschermd tegen cybercriminelen, maar het komt ook voor dat mensen hun Bitcoins kwijtraken.

Net als goud kan zinken met een piratenschip of dollars bij een brand voorgoed verloren kunnen gaan, kan digitaal geld kwijtraken en nooit meer worden teruggevonden op de Blockchain.

Nieuw onderzoek door Chainanalysis toont aan dat er al 3,79 miljoen Bitcoins zijn verdwenen. Dat is een hoge schatting, maar minimaal gaat het nog altijd om een duizelingwekkende 2,78 miljoen. Daarmee komt het percentage aan verloren munten gebaseerd op wat tot nu toe is gemined op 17 tot 23 procent.

Het onderzoek van Chainanalysis lijkt behoorlijk degelijk en diepgaand en gaat verder dan een beetje speculeren. Wel is een belangrijk onderdeel van hun verloren beschouwde Bitcoins het aantal dat in bezit is van Satoshi Nakamoto. Hij heeft er naar schatting meer dan een miljoen. Als op een goede dag Nakamoto ontwaakt en zijn coins op de markt brengt dan zijn er uiteraard veel minder Bitcoins kwijt. De markt zal dan te maken krijgen met een gigantische influx aan cryptomunten.

Is het erg dat er Bitcoins kwijt zijn?

Aangezien de koers van Bitcoin bepaald wordt door het gelimiteerde aanbod, lijkt het ontbreken van 20 procent van dat totale aanbod een belangrijk gegeven voor de prijs van de munt. Toch is het de vraag of de verdwenen munten Bitcoin echt nog schaarser maken dan mensen al denken.

“Dat is een hele complexe vraag,” zegt ook Kim Grauer, econoom bij Chainanalysis. “Van de ene kant laten berekeningen over de marktwaarde de verloren coins buiten beschouwing. Als je ziet hoe speculatief de markt is dan kunnen die berekeningen invloed hebben op hoeveel er gespendeerd wordt aan cryptomunten. Van de andere kant heeft de markt zich aangepast aan het echte vraag en aanbod dat beschikbaar is. Het antwoord is dus ja en nee.”

Het is dus afwachten wat de prijs gaat doen als er plotseling nog miljoenen Bitcoins opduiken.


Interesse in Bitcoin? Maak nu gratis een account aan!

Laat ons weten wat je vindt!