VS onderzoekt fraude met Bitcoin

De Amerikaanse justitie is een onderzoek gestart naar de prijsmanipulatie van Bitcoin en andere cryptovaluta. Dat meldt Bloomberg.

Het onderzoek moet aantonen dat er sprake is van illegale praktijken die de prijs beïnvloeden. Denk aan ‘spoofing’ en ‘wash trading’, ongeoorloofde manieren van traden die pas na vele jaren konden worden uitgebannen op reguliere markten. Bij spoofing doen traders neporders om de prijs in de gewenste richting te bewegen. Als dit gebeurt annuleren ze hun order weer. Bij wash trading handelt een trader met zichzelf om zo te doen voorkomen dat er veel vraag is.

Behalve justitie is ook financiële regelgever, de Commodity Futures Trading Commission, betrokken bij het onderzoek. Autoriteiten vrezen dat virtuele valuta ontvankelijk zijn voor fraude, onder meer omdat de wilde koersschommelingen het eenvoudig maken om ongemerkt de waarde van munten te beïnvloeden, maar ook omdat er nog geen regelgeving is zoals op reguliere markten.

De Amerikaanse justitie heeft een punt: De cryptomarkt is een ongereguleerde markt. Grote kans dus dat marktmanipulatie vrij spel heeft.

Bitcoin-koers daalt verder

Nadat Bloomberg het nieuws over het gerechtelijk onderzoek bekend maakte daalde de koers van Bitcoin nog verder. Inmiddels is de prijs sinds de piek van 4 mei al weer met 20 procent gedaald.

Laat ons weten wat je vindt!