Waarom de macht van de miners mogelijk beperkt blijft

Het is een van de grootste zorgen over Bitcoin: een mogelijk monopolie van miners. Maar een economieprofessor claimt nu in een nieuw onderzoek dat Bitcoin van nature resistent zou kunnen zijn voor een mining-monopolie. 

Nicola Dimitri van de Universiteit van Siena schrijft in zijn paper dat “de intrinsieke structuur van mining lijkt te voorkomen dat er een monopolie kan ontstaan.” 

De studie die is gepubliceerd in Ledger legt uit hoe in “een equilibrium, miners niet noodzakelijkerwijs het systeem verlaten enkel omdat andere miners meer winst maken door op wat voor manier dan ook hun kosten te verlagen.”

Volgens Peter Rizun, mede-oprichter van Ledger, is de conclusie belangrijk voor de cryptomarkt waar continu wordt gevreesd voor gecentraliseerde macht voor de miners. “De mindset van een groot deel van de community is dat het cruciaal is dat alle miners in feite dezelfde hash-per-hash winst hebben, omdat anders de meest winstgevende miner doorgroeit tot hij alle hash-power in handen heeft.”

Veel Bitcoin-gebruikers vrezen dat miners onder meer te veel macht krijgen om technische beslissingen te nemen. Maar aangezien Rizun een controversiële deskundige is, is het heel goed mogelijk dat ontwikkelaars het niet eens zijn met zijn interpretatie van de studie. Zelfs auteur Dimitri zegt dat het nog te vroeg is om grote conclusies te trekken. “In al zijn eenvoud laat het model een aantal elementen weg, die in toekomstig onderzoek bestudeerd moeten worden,” schrijft hij in de paper. 

Laat ons weten wat je vindt!