Waarom er na SegWit weinig is veranderd

Op discussie-site Reddit staan verschillende reacties van mensen die zich afvragen waarom er na de activatie van SegWit op het oog zo weinig is veranderd. 

SegWit-activatie valt tegen

Segregated Witness (SegWit) ging na twee jaar van tests en discussies vorige week eindelijk live. De wijziging in de code van bitcoin moet de gemiddelde blockgrootte een boost geven en het pad vrijmaken voor een veilig Lightning Network. Maar nu de veel gehypete technologie eindelijk is ingevoerd, zijn de voordelen ervan niet direct merkbaar. 

Een van de redenen daarvoor is dat het enige tijd kost voor de technologie een merkbare impact heeft op de netwerkcapaciteit. Ook moeten de meeste ‘block explorers’ (tools die worden gebruikt om blocks en transacties op te zoeken) SegWit nog gaan ondersteunen. Dat maakt het lastig om er achter te komen hoe wijdverspreid de nieuwe technologie tot nu toe is. Duidelijk is wel dat op dit moment minder dan 1% van alle bitcoin-transacties via SegWit kanalen gaat.

Verder is het aan de bitcoingebruikers en bedrijven om de technologie te incorporeren en daadwerkelijk te gaan gebruiken. Aangezien de meeste gebruikers afhankelijk zijn van een softwarewallet om transacties te verzenden, moeten deze wallets eerst de technologie toevoegen voor ze SegWit kunnen gebruiken. 

En hoewel maar liefst 141 bitcoinbedrijven hebben toegezegd de technologie te ondersteunen, is hij in veel gevallen nog niet live. Sommige wallets wachten af om veiligheidsredenen. Ontwikkelaars stellen dat het veiliger is om de technologie verder te testen nu hij geactiveerd is voordat ze hem openbaar gaan maken voor gebruikers. Dat is ook de reden waarom de wallet die verbonden is met bitcoins populairste fullnode-implementatie, Bitcoin Core, SegWit niet ondersteunt.

Nieuwe hard fork in november?

De initïele euforie ebt nu langzaam weg, terwijl SegWit-transacties in de praktijk nog nauwelijks voorkomen. Hoeveel geduld hebben de verschillende netwerk-deelnemers (mining pools, ontwikkelaars en bedrijven) met de SegWit adoptie? Op het moment rijzen de transactiekosten op het bitcoin-netwerk weer ouderwets de pan uit. De roep om een blockvergroting van 1MB naar 2MB door middel van een hard fork wordt steeds luider. Dit kan op zijn vroegst worden gedaan rond 23 november, 3 maanden na SegWit2x activatie. Een duidelijke uitleg over een mogelijke hard fork en nieuwe afsplitsing van de bitcoin blockchain wordt hier gegeven.

Laat ons weten wat je vindt!