Waarom het niet lang meer duurt voor de massa in bitcoin stapt

Bitcoin breekt het ene na het andere record. Hoewel velen spreken van een bubbel en er heus ook wel een correctie zal komen, is er genoeg reden om aan te nemen dat de digitale munt mainstream begint te worden. 

Regulering door overheden

Het ontbreken van wetgeving is ongetwijfeld het grootste obstakel voor de massale acceptatie van cryptovaluta. Ook al zijn de geruchten over een bitcoin-verbod zo goed als verdwenen en staan overheden welwillend tegenover digitale munteenheden, toch is er nog een lange weg te gaan. De grootste problemen op het gebied van wet- en regelgeving zijn belastingregels, anti-witwas-wetten en effectenregulering. 

Onlangs bracht de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nog een rapport uit waarin het veel ICO’s veroordeelde voor het schenden van het effectenrecht wat grote gevolgen had voor Amerikaanse gebruikers. Overige wet- en regelgevers staan echter over het algemeen een stuk positiever tegenover cryptovaluta of zijn op zijn minst bereid om af te wachten wat er gebeurt.

Japan en Zuid-Korea hebben bijvoorbeeld allebei in de afgelopen maanden de digitale munten officieel gelegaliseerd. Een behoorlijk deel van het toegenomen handelsvolume van de laatste weken is dan ook afkomstig uit deze landen wat aanzienlijk invloed heeft gehad op de hoge koersen. 

Over de belasting die moet worden betaald over de winst van de handel in cryptovaluta is nog weinig bekend. Sommige landen behandelen de munt als bezit, anderen als gewone valuta of kapitaal. Veel landen hebben nog helemaal geen beleid op dit gebied.

Verbinding met financiële markten

Om de handel in bitcoin eenvoudig te maken is de link met het reguliere financiële systeem belangrijk. Daarvoor zijn ETF’s geschikt. Een Exchange Traded Fund oftewel indextracker is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt met als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex, in dit geval bitcoin. 

ETF’s zijn van belang, omdat ze erg eenvoudig zijn in het gebruik voor zowel gewone investeerders als organisaties. Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers willen niet de moeilijkheden die bij het opslaan en beveiligen van bitcoin horen, net zo goed als je vader of collega daar geen zin in heeft. Zij zoeken allemaal naar een simpele manier om bitcoin te kopen. ETF’s bieden daar een oplossing voor. De SEC heeft echter twee voorstellen voor Bitcoin ETF’s verworpen, maar mogelijk wordt dit binnenkort weer teruggedraaid. 

Volwaardige crypto-beurzen

De laatste tijd lagen veel crypto-beurzen onder vuur, omdat ze de grote en almaar groeiende volumes niet konden verwerken. GDAX, Kraken, Poloniex en anderen kregen allemaal verwijten over slechte orderverwerking, grote vertragingen, verbindingsproblemen en een matige klantenservice. 

Bitcoin en andere digitale munten hebben betrouwbare en snelle beurzen nodig. Pas dan zal investeren in crypto’s echt mainstream kunnen worden. Dat hoeft niet lang meer te duren. Alle grote beurzen hebben aangegeven dat ze zo snel mogelijk hun capaciteit gaan verhogen en hun verwerkingstijd zullen versnellen. 

Blockchain is overal

Wat de cryptomarkt zeker ten goede komt, is de bekendheid van de blockchain-technologie die eraan ten grondslag ligt. Je kunt geen zakelijke nieuwssite bekijken of er staat wel weer een bericht op van een bedrijf dat een pilot uitvoert met op blockchain gebaseerde systemen. Of het nu gaat om banken, overheden, voedselfabrikanten of geneeskunde, iedereen is er mee bezig. 

Laat ons weten wat je vindt!