Waarom veel ICO’s het zo moeilijk hebben

Er is veel kritiek op ICO’s. Ze worden wel gezien als de bom onder het Ethereum-platform, omdat de oprichters projecten beginnen, waarvan volstrekt onduidelijk is of ze levensvatbaar zijn. Toch kunnen de start-ups daar lang niet altijd wat aan doen. Speculanten en de wisselvallige koersen maken het hen wel erg lastig.

ICO’s halen miljard op

Sinds het begin van dit jaar hebben start-ups een miljard dollar opgehaald met Initial Coin Offerings (ICO’s). Met slechts een uur werk kan een handige internetondernemer al een ICO uitgeven. Het project dat de basis vormt, bestaat niet zelden enkel uit een paar Powerpoint-sheets en een spetterende website. Voor de investeerder is het lastig om het kaf van het koren te scheiden. Of het de investering waard is, moet achteraf blijken.

Er zijn ongetwijfeld malafide spelers actief op de ICO-markt, maar vaak genoeg zit er ook juist veel idealisme en goede wil achter een ICO-project. Dat het toch niet lukt om op kortere termijn de verwachtingen waar te maken, kan ook komen door de volatiliteit van bitcoin en altcoins.

ICO’s kampen met extreme fluctuaties

Gedurende de afgelopen maanden fluctueerde de waarde van alle cryptovaluta binnen een tijdbestek van dagen of zelfs uren met tientallen procenten op en weer. Als je kijkt hoeveel geld sommige ICO’s ophalen in cryptovaluta (voornamelijk ethereum), wordt het verschil in kapitaal (in euro’s) ineens heel groot. Een exploderende of instortende bitcoin- of ethereummarkt kan de tijdlijn en doelen van de start-ups compleet omgooien. Ook kan een start-up die veel ethereum heeft opgehaald tijdens de ICO, op zijn beurt de koers van ethereum weer laten crashen door binnen een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid opgehaalde ethereum op de markt te verkopen voor dollars.

De CEO van Never Stop Marketing, Jeremy Epstein, voegt daar nog aan toe dat het de speculanten zijn die de markt verzieken, omdat ze niet meedoen om de juiste redenen. “Veel ICO’s hebben gigantisch geprofiteerd van de investeringskoorts onder speculanten. Maar het probleem is dat zij geen ‘believers’ zijn in de missie. Het zijn opportunisten. In een gedecentraliseerde markt is het belangrijk om een sterk gezamenlijk doel te hebben binnen de groeiende community. Dat is een marketing-uitdaging. Je moet weten waar je merk voor staat en hoe je dat moet communiceren naar de mensen die er wat om geven.”

ICO’s koppelen munt aan dollar

Om minder last te hebben van de wisselvallige koersen en het gedrag van speculanten kiezen sommige blockchain-bedrijven ervoor om de prijs van hun tokens te koppelen aan de dollar.

Hoewel er genoeg andere redenen zijn om in een blockchain-project te investeren blijft voor de meeste investeerders de koers van bitcoin en ethereum leidend. Om te voorkomen dat de koersen de ICO’s destabiliseren lijkt het voorlopig een goede oplossing om de cryptomunten te koppelen aan reguliere valuta tot de prijsfluctuatie van cryptocurrencies afneemt.

Laat ons weten wat je vindt!