Wat is Litecoin?

Volgens de officiële website is het in 2011 opgerichte Litecoin “een virtuele peer-to-peer munteenheid, gekarakteriseerd door onmiddellijke, vrijwel kosteloze transacties wereldwijd”. Als je bekend bent met Bitcoin, klinkt de bovenstaande quote je waarschijnlijk bekend in de oren.

Litecoin is gebaseerd op bitcoins open source-codering, maar met enkele technologische aanpassingen. Litecoin wil bitcoin niet naar de kroon stoten, maar een nuttige aanvulling zijn, als zilver naast goud. Litecoin wordt ook wel eens het kleine broertje of oefenterrein genoemd van bitcoin. Technologische aanpassingen zoals SegWit zijn met succes geïmplementeerd op het litecoin-platform, om daarna mogelijk te worden geïntegreerd in bitcoin.

Het mooie van open source softwareprojecten zoals bitcoin is dat iedereen een aftakking van de originele codering kan maken (forken) om zo nieuwe kenmerken te implementeren. De waarde van elke digitale munteenheid wordt bepaald door de gemeenschap die de munt besluit te bewaren en gebruiken. Bitcoin is momenteel wat betreft marktwaarde (market cap) de grootste digitale munteenheid, maar er is genoeg ruimte voor andere cryptocurrencies om naast bitcoin te bestaan, of om in specifieke sectoren en gemeenschappen van grote waarde te zijn.

Litecoin versus bitcoin

Oprichter Charlie Lee wilde de bitcoin-technologie zo aanpassen, dat de confirmatietijd van een transactie geen minuten maar secondes zou gaan duren. Ook wilde hij het mining-algoritme (hoe munten worden gecreëerd) veranderen, om meer transacties per minuut mogelijk te maken. Resultaat is een veel sneller en goedkoper alternatief voor bitcoin. Kanttekening is dat de schaalproblemen die bitcoin heeft, en die leiden tot langere verwerkingstijden en hogere transactiekosten, niet optreden op het kleinere litecoin-netwerk mede doordat de absolute hoeveelheid transacties lager is.

Bitcoin mining-cryptologie gebruikt het zogenaamde SHA-256-algoritme – dit is processor-intensief – terwijl litecoin het meer geheugen-intensieve scrypt gebruikt. In de begindagen van bitcoin kon je met een normale computer (CPU of GPU) bitcoins minen, maar tegenwoordig heb je veel professionelere, duurdere apparatuur (ASIC) nodig. Charlie Lee wilde mining voor iedereen mogelijk maken en ontwikkelde een geheugen-intensief mining algoritme, wat ook op huis-tuin-en-keuken-computers kan draaien.

De toekomst van litecoin

Een belangrijk aspect is dat oprichter Charlie Lee een zeer bekend publiek figuur is binnen de cryptowereld. Hij denkt mee en laat van zich horen in het publieke debat, in tegenstelling tot de anonieme oprichter van bitcoin, Satoshi Nakamoto, die geen enkele sturing of uitleg heeft gegeven sinds het uitbrengen van zijn fameuze bitcoin-whitepaper in 2008. Leiderschap met betrekking tot de technologische koers die een cryptomunt vaart is belangrijk en het gebrek daaraan heeft bij bitcoin geleid tot een jarenlange impasse. Zo niet bij litecoin, alwaar Charlie Lee de technologische lijnen kan uitzetten en, zeker nadat hij zijn baan bij Coinbase in juni heeft opgezegd, het litecoin-verhaal voor een groot publiek bekend kan maken en uiteen kan zetten.

Wat is SegWit?

Segregated Witness (SegWit) is succesvol door de gemeenschap geaccepteerd als litecoin-upgrade en velen geloven dat dit de basis is voor implementatie van toekomstige technologische innovaties. SegWit is kortgezegd een aanpassing van het transactiedata-format, waardoor veel minder opslagruimte nodig is. SegWit maakt de weg vrij voor schalingsoplossingen als Lightning Networks, waardoor transacties tijdelijk kunnen worden gesetteld buiten de blockchain om. Wederom een manier om ruimte te besparen op de blockchain. SegWit en Lightning Networks kunnen zowel op het litecoin als bitcoin-netwerk worden geïmplementeerd, maar bitcoin heeft een 95% approval rate nodig van de miners, terwijl litecoin slechts 75% nodig heeft als consensusdrempel. Een lagere consensusdrempel in combinatie met een actieve oprichter betekent dat litecoin veel innovatiever kan zijn en sneller kan handelen wanneer dat nodig is.

Charlie Lee schreef een betoog aan de litecoin-community voor adoptatie van SegWit. Het grote voordeel van een gedecentraliseerde munt is dat de oprichter zijn wil niet zomaar op kan leggen, maar dat hij wel kan aangeven in welke richting hij vindt dat het project moet gaan. Dit is belangrijk wanneer er snel een oplossing moet komen voor een probleem, het tijd is voor verandering of als er grote onenigheid is binnen de gemeenschap. Litecoin heeft alles in zich om de weg te plaveien voor bitcoin. En wie weet nog wel veel meer…

Disclaimer. Cryptokrant geeft op generlei wijze advies aan lezers. Deze website is puur informerend van aard en streeft naar neutrale en onafhankelijke berichtgeving. Lezers dienen te allen tijde zelf onderzoek te doen en zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen acties. Dit artikel kan dus nooit worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Hulpbronnen:

Reddit

Twitter

Laat ons weten wat je vindt!