Wat zijn het voor mensen die in bitcoin investeren?

Bitcoin wordt steeds populairder. Tegenwoordig is het heel normaal dat je buurman of je collega bitcoins heeft. Maar wat voor types zijn het die investeren?

Gezien de privacy die ‘s werelds grootste cryptomunt biedt, is het niet eenvoudig om daar achter te komen. Één van de grootste onderzoeken ernaar dateert van 2014. Universitair hoofddocenten Jeremiah Bohr en Masooda Bashir van de universiteit van Illinois namen een vragenlijst af onder 1.200 bitcoin-investeerders. Daarbij viel vooral op: het zijn lang niet alleen maar piepjonge techneuten uit Silicon Valley. 25-jarigen hadden namelijk half zoveel bitcoins als 35-jarigen en die hadden er weer half zoveel als 45-jarigen.

Ook op Bitcointalk werd naar leeftijd gevraagd. Van de 255 respondenten was bijna twee derde onder de dertig. Bitcoin-gebruikers zijn overwegend man. Dat is terug te zien op de grote symposia en conferenties. Daar zijn bijna alle sprekers en gasten van het mannelijk geslacht. 

Waar wordt bitcoin voor gebruikt?

Uit een infographic waarin diverse onderzoeken zijn verzameld, blijkt dat de helft van de investeerders Amerikaans is, meer dan 90 procent is man, 39 procent is tussen de 25 en 34 jaar oud, bijna een kwart verdient tussen de 50.000 en 100.000 dollar per jaar. Ongeveer 80 procent gebruikt de cryptomunt voor donaties aan goede doelen en voor de aanschaf van legale goederen. Natuurlijk zullen mensen niet altijd toegeven wat ze met bitcoin doen, maar de tijd dat de munt voornamelijk voor de handel in drugs of andere criminele activiteiten werd gebruikt, ligt achter ons.

Beroemde bitcoin-gebruikers

Natuurlijk is er de mysterieuze uitvinder van bitcoin, Satoshi Nakamoto. Naar verluidt bezit hij een groot aantal e-wallets en heeft hij vijf procent van alle BTC in handen. In 2013 zei bitcoin-ontwikkelaar Sergio Lerner al dat Satoshi een miljoen BTC heeft. Dat is in augustus 2017 rond de 2,7 miljard dollar waard. 

Twee andere belangrijke bitcoin-liefhebbers zijn Tyler en Cameron Winklevoss. Ze zijn bekend vanwege het feit dat ze het idee van Facebook aan Mark Zuckerberg zijn kwijtgeraakt. Maar tegenwoordig zijn het twee grote bitcoin-adepten. De tweeling zou 11 miljoen dollar in BTC hebben geïnvesteerd. Dat is nu 20 keer zoveel waard. 

Nog een grote investeerder, die er al lange tijd bij is, is de durfkapitalist Barry Silbert. Toen iedereen grappen maakte over cryptovaluta had hij genoeg lef om er een heleboel geld in te steken. Hij heeft minstens 48.000 bitcoins en is ook bezig met een financieel product gebaseerd op ZCash

De toekomst van bitcoin

De eerste investeerder in Snapchat Jeremy Liew en CEO van Blockchain.info Peter Smith hebben enkele voorspellingen gedaan. Het aantal bitcoin-gebruikers is van 120.000 in 2013 gegroeid naar 6,5 miljoen in 2017. De twee experts vermoeden dat de groei flink gaat doorzetten en een van hun optimistische voorspellingen is dat er in 2030 zeker 400 miljoen gebruikers zijn en de bitcoin-prijs kan oplopen tot 500.000 dollar.

Laat ons weten wat je vindt!