Zorgt blockchain voor 95 miljoen nieuwe banen?

Cryptovaluta dienen nu nog vooral als investering, maar het potentieel van de onderliggende blockchaintechnologie is enorm. Blockchain kan onder meer veel betekenen voor de miljarden mensen in de derde wereld, die bankloos zijn.

Een bedrijf die daar een belangrijke rol in speelt is UTRUST. De blockchainstart-up wil het eerste online betalingsplatform voor cryptovaluta worden dat consumentenbescherming biedt.

CEO van UTRUST, Nuno Correia legt uit: “We willen een infrastructuur creëren die de voordelen biedt van snelle, veilige, gemakkelijke en goedkope crypto-transacties en tegelijkertijd betalingsbescherming levert. Ons doel is om de wereld van altcoins en blockchain te democratiseren en er zo voor te zorgen dat iedereen kan profiteren van transparante, kosteneffectieve transacties, ongeacht waar mensen wonen of wat voor opleiding ze hebben.”

UTRUST, dat met een pre-ICO al 1,5 miljoen dollar ophaalde, wil met cryptovaluta mensen die niet bij een bank aangesloten zijn toegang bieden tot het financiële systeem. Het Wereld Economisch Forum schat het aantal ‘banklozen’ wereldwijd op ruim 2 miljard. 

Cryptovaluta binnenkort gebruikt als dagelijkse betaalmethode

Op dit moment worden cryptocurrencies vooral gebruikt om mee te speculeren en niet in het dagelijks leven om brood mee te kopen. Maar gegeven de exponentiële groei die de sector doormaakt en het tempo waarin blockchain mainstream wordt, zijn velen er optimistisch over dat digitale munten vaker gebruikt gaan worden als munteenheid en niet meer alleen als investering. Met de hulp van platforms die proberen het vertrouwen in online transacties en cryptomunten te vergroten, zullen cryptovaluta als betaalmiddel aantrekkelijker worden.

Cryptomunten vormen een brug voor ‘banklozen’

Zoals gezegd hebben meer dan 2 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot een bank en een bankrekening. Blockchaintechnologie kan voor hen de oplossing zijn om toch deel te kunnen nemen aan het financiële systeem. Als de technologie echt doorzet, zo wordt geschat, kan hij voor zo’n 95 miljoen nieuwe banen zorgen in opkomende economieën en een boost zijn voor deze landen van wel 3,7 biljoen dollar. 

Schrijver voor Forbes, Nikolai Kuznetsov, denkt dat blockchain de oplossing kan zijn voor de beperkingen van banken en daardoor ideaal voor de groeiende bankloze populatie in ontwikkelingslanden. “In tegenstelling tot banken heeft blockchain geen fysiek kantoor nodig in de regio. Er hoeft geen complexe en dure private infrastructuur te worden aangelegd. Banken en telecombedrijven rekenen die kosten door aan hun klanten. Dat maakt blockchain veel goedkoper.”

Laat ons weten wat je vindt!