Zorgt nieuwe Fed-kandidaat voor prijsrecord Bitcoin?

Nu de Bitcoin ook door de 12.000 dollar grens is heen gebeukt, vragen vele analisten zich af: waarom? Het antwoord heeft misschien minder met de cryptovaluta zelf te maken en meer met de nieuwste genomineerde voor de Federal Reserve (Fed), Marvin Goodfriend.

Afhankelijk van de nieuwsbron die je raadpleegt wordt hij gezien als een visionair en als ‘de slechtste Fed-kandidaat ooit’. Hoe dan ook heeft Goodfriend waarschijnlijk een positieve invloed op de cryptomarkten. Zijn anti-cash-standpunten worden gezien als een vorm van monetaire striktheid en overheidsbemoeienis met persoonlijke financiën zoals de VS nog nooit heeft meegemaakt.

De kandidaat heeft eerder gezegd dat papiergeld ervoor zorgt dat de bevolking te veel financiële vrijheid heeft, een scenario dat hem ten tijde van crisis niet aan staat. Tijdens crises verlaagt de Fed doorgaans de rente om leningen te stimuleren voor zowel consumenten als bedrijven.

Bitcoin vaart wel bij strenge Fed-kandidaat

Het probleem is dat als de Fed de rente zou willen verlagen tot onder nul op spaarrekeningen of lopende rekeningen mensen dan simpelweg al hun geld van de bank kunnen halen om geen verlies te maken. De vrijheid om je eigen geld te beschermen vindt Goodfriend maar niets. Cash beperkt de invloed van de Fed op de economie, vindt hij.

Dit soort stringent monetair beleid zou de piek van Bitcoin kunnen verklaren. Mocht dit strenge overheidsbeleid daadwerkelijk worden ingevoerd dan is een digitale, gedecentraliseerde valuta een fijne manier om toch buiten de controle van de Fed je geld veilig te stellen.

Natuurlijk spelen andere factoren waarschijnlijk een grotere rol bij de huidige prijsstijgingen, maar Goodfriend is zeker ook een ‘goede vriend’ van Bitcoin.

Laat ons weten wat je vindt!