Nieuwe Bitcoin hard fork in november op handen?

De julimaand stond in het teken van de onzekerheid rondom de bitcoin hard fork op 1 augustus. De prijs van bitcoin kreeg flinke klappen en stond op het dieptepunt rond de 1600 euro. Vanaf 18 juli bleek dat het protocol-voorstel BIP91 genoeg steun zou krijgen onder de bitcoin-miners.

SegWit activatie

Hierdoor is afgesproken de technologische upgrade Segregated Witness (SegWit) te activeren, een zogenaamde ‘off-chain’ schalingsoplossing waardoor in theorie 300% meer transacties kunnen worden verwerkt.

Ook is in de software de mogelijkheid ingebouwd de blockgrootte te veranderen van 1MB naar 2MB, waardoor er in totaal maximaal 8x zoveel transacties kunnen worden verwerkt. De upgrade-mogelijkheid tot 2MB kan op z’n vroegst 3 maanden na activatie van SegWit worden doorgevoerd. Daarom noemen we dit ook wel het SegWit2x-voorstel.

Bitcoin Cash

De hard fork op 1 augustus bracht een afsplitsing teweeg van een minderheid van de bitcoin-community, die niet achter SegWit staat. Bitcoin Cash (BCH of BCC) zag het levenslicht en implementeerde 8MB blokken. Bitcoin Cash heeft op het moment van schrijven 15% van de marktwaarde van Bitcoin.

SegWit wordt deze week geactiveerd op het Bitcoin-netwerk. Dit gaat automatisch. De upgrade-mogelijkheid tot 2MB kan op z’n vroegst 3 maanden na activatie van SegWit worden doorgevoerd, oftewel eind november. SegWit maakt de weg vrij voor nieuwe stappen in de ontwikkeling van de cryptocurrency, zoals de zeer veelbelovende lightning network upgrade.

Onder de bitcoin-developers, miners en bedrijven was tot voor kort weinig steun te vinden voor de blokvergroting van 1MB naar 2MB. Toch gaan er nu steeds meer stemmen op voor een hard fork in november onder een deel van de bitcoin-community, die gefrustreerd is door de trage besluitvorming.

Nieuwe fork?

Binnen bitcoin bestaat dus een stroming, die wil pushen voor een vergroting van de blockgrootte in november middels een hard fork. Als zij genoeg steun krijgen, wordt de kans groter en groter dat er weer een hard fork aankomt.

Er kan dus een situatie ontstaan waarin er drie onafhankelijke chains zijn:

  • Bitcoin (BTC): SegWit met 1MB blokgrootte (een meerderheid heeft aangegeven BTC te steunen en geen hard fork te steunen in november)
  • Bitcoin Cash (BCC): geen SegWit met 8MB blokgrootte
  • S2X: SegWit met 2MB blokken (bestaat nu nog niet. mogelijke afsplitsing eind november. een minderheid geeft aan de hard fork te willen steunen in november)

Onzekerheid: Grotere volatiliteit

Wat dit allemaal voor effect gaat hebben op de koersen en welke chain(s) gaan zegevieren is onduidelijk. Wat we wel weten is dat onzekerheid meestal een negatief effect heeft op het marktsentiment. Verwacht veel volatiliteit richting november. Welke van de drie blockchains zal uiteindelijk zegevieren? Of kunnen meerdere chains naast elkaar bestaan? De tijd zal het leren.

Laat ons weten wat je vindt!