China ban veroorzaakt crash op cryptomarkten

De cryptomarkt heeft het zwaar te verduren de afgelopen dagen. Na een 7 weken durende bull run, waarin de totale marktwaarde van cryptocurrencies met 175% steeg van $65 miljard tot $179 miljard, is het marktsentiment nu omgeslagen. Nu heerst de angst, paniek en onzekerheid en kiezen investeerders ervoor om hun winst (of verlies) te nemen.

Crash

Na het Chinese verbod op ICO’s en aanzwellende geruchten over een (tijdelijk?) totaalverbod op handel tussen de Chinese Yuan en cryptovaluta, is de sfeer totaal omgeslagen. De verwachting is dat veel Chinezen hun Bitcoins zullen uitcashen. Speculanten vallen over elkaar heen om cryptovaluta te verkopen en op een later moment lager weer in te kopen.

Een blik op coinmarketcap.com laat zien dat voor het eerst sinds begin augustus de totale marktwaarde van cryptovaluta onder de $100 miljard staat. De top 10 cryptocoins krijgt zware verliezen voor de kiezen. Bitcoin en Ethereum zakken op het moment van publicatie respectievelijk onder de $3000 en $200 per stuk:

 

Bodem in zicht?

Het is onmogelijk te zeggen of de bodem bereikt is. Veel hangt af van wat de komende weken in China gebeurt. Wanneer blijkt dat naast BTCChina ook andere grote exchanges de stekker eruit trekken, zal dat ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de koersen.

Bitcoins en ICO’s zijn de laatste dagen veel negatief in het nieuws. Een topman van JP Morgan liet zich zeer laatdunkend uit over Bitcoin (terwijl JP Morgan aangesloten is bij de Ethereum Enterprise Alliance). In de media wordt erop gehint dat Noord-Korea op grootschalige wijze bitcoins minet en daarmee internationale sancties omzeilt.

Ook willen steeds meer landen paal en perk stellen aan de wildgroei van ICO’s. Dit hoeft geen slecht nieuws te zijn, maar de angst voor zeer restrictief overheidsbeleid zit er na de laatste dagen goed in.

Het is zeker niet de eerste keer dat China aangeeft de cryptohandel in te willen perken. Eerder dit jaar was er ook een periode waarin de Chinese cryptohandel tot stilstand kwam. Telkens is er een sterke negatieve reactie van de markt. Het is afwachten wat de gevolgen zijn voor de middellange termijn. Op de korte termijn is het in ieder geval zeer onrustig op de markt en zullen de koersen sterk fluctueren.

screencap: coinmarketcap.com

Laat ons weten wat je vindt!