China verbiedt ICO’s tot nader order. 60 projecten stilgezet.

Er deden in de afgelopen weken al hardnekkige geruchten de ronde over het verbieden van zowel ICO’s, als het verhandelen van bepaalde cryptovaluta in China. Wat is de Chinese overheid nu precies van plan met ICO’s?

PBoC komt met een officiële verklaring

Vandaag kwam de People’s Bank of China (PBoC) met een verklaring over cryptocurrencies, waarin duidelijk wordt dat ICO’s van in China gevestigde bedrijven moeten worden stilgezet. Ook is het per direct voor Chinese staatsburgers verboden om aan ICO’s deel te nemen tot nieuwe restrictieve wetgeving wordt aangenomen.

De Chinese nieuwssite Caixin meldt dat meerdere overheidscommissies de ICO’s en de cryptocurrency-branche hebben bestudeerd in de afgelopen maand. Geruchten gingen al dat een (tijdelijke) volledige ban tot de mogelijkheden behoorde. “90% van de ICO-projecten worden verdacht van illegale fundraising en fraude”, aldus een bron aan de nieuwssite.

Blockchain-conferenties gecanceld

Twee grote blockchain-conferenties gaan niet door in China in afwachting van de nieuwe regelgeving. Er ging een streep door de DACA International Blockchain Summit te Beijing. Ook zal de 2017 Global Blockchain Summit deze maand geen doorgang vinden.

China is verantwoordelijk voor een groot deel van de ICO-opbrengsten dit jaar. Circa 40% van de $1 miljard investeringen komen uit Chinese startups en andere projecten.

Harde klappen op de cryptomarkten

De markten reageren nerveus op het recente nieuws. Het vooruitzicht van restrictieve wetgeving in China lijkt de laatste dagen een negatieve invloed te hebben op de Bitcoin-koers. Na het aantikken van de $5000 ging de koers fiks omlaag. Op het moment van schrijven noteren we $4300. Ook Ethereum verliest veel van zijn winsten van de afgelopen weken en staat nu rond de $310. De grootste verliezer lijkt het Chinese blockchain-platform Neo te zijn, die vandaag meer dan 45% verloor. Het aantal ICO’s dat op het platform gepland staat, zal flink teruglopen is de verwachting.

Toch is dit niet per se het einde van de crypto-opmars in China. Er is een afkoelperiode ingesteld, waarin geen crowdfunding mag plaatsvinden. Er worden nieuwe spelregels opgesteld, net als door de SEC in de Verenigde Staten. Regulering is een logische en noodzakelijke volgende stap voor de crowdfunding van gedecentraliseerde blockchain-applicaties. Investeerders kunnen zo beter beschermd worden tegen fraude en malafide ICO’s. Het is afwachten hoe restrictief het beleid gaat worden in China en de Verenigde Staten.

 

Laat ons weten wat je vindt!