Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Centrale Bank (ECB) de regulering van het gebruik van cryptovaluta.
Lid van de raad van bestuur van de ECB, Ewald Nowotny, merkt op: “We vragen onszelf af of wetgevers of centrale banken moeten ingrijpen, zoals in China is gebeurd waar cryptovaluta zijn verboden, omdat ze als frauduleus werden beschouwd.”
Die opmerking is niet helemaal correct aangezien China cryptocurrencies nooit verboden heeft maar enkel online cryptobeurzen heeft gesloten en de lancering van ICO’s heeft stilgelegd. Dat is iets heel anders. Een volledige crypto-ban is vrijwel onmogelijk te handhaven. Daarnaast start de Chinese handel op online exchanges waarschijnlijk binnenkort weer. Je kunt je bovendien afvragen of het wijsheid is om Europese regelgeving te baseren op maatregelen die zijn bedacht door het grootste communistische land ter wereld.
ECB is niet bang voor Bitcoin
Gelukkig realiseert Nowotny zich nog wel dat de cryptomarkt niet groot genoeg is om het traditionele financiële systeem te destabiliseren. Regelgevers voelen een stuk minder urgentie als er geen risico is dat het systeem instort. Nowotny zei nog: “Het is als aandelen kopen op de beurs. Mensen investeren in een product dat verlies kan maken. En als dat gebeurt, moeten ze dat simpelweg accepteren.”
Gebaseerd op dit statement is de kans groter dat de ECB een houding aanneemt van ‘koper, pas op’ dan dat de instelling echt de handel in cryptovaluta aan banden wil leggen.
Wat te doen met Bitcoin?
Overheden over de hele wereld worstelen met blockchain-technologie en de bijbehorende digitale valuta. Regelgevers lijken niet te weten wat ze moeten doen. Sommigen, zoals China, kiezen voor een restrictieve aanpak, terwijl Japan bijvoorbeeld Bitcoin officieel legaal maakt.