Gaat China echt cryptohandel verbieden of is het ‘fake news’?

De beurzen zijn al de hele week onrustig over nieuws uit China. Er doen sterke geruchten de ronde dat het land alle Bitcoin-beurzen wil verbieden. Tegelijkertijd zijn er ook velen die roepen dat het fake nieuws is.

Gezien het herstel dat Bitcoin laat zien lijkt het erop dat niet veel mensen geloven dat het echt waar is. Maar het bericht veroorzaakte eerder wel een flinke dip op de cryptomarkten, zeker omdat het naar buiten werd gebracht door de betrouwbare Chinese krant Caixin, die eerder al als eerste schreef dat de Chinese overheid ICO’s zou verbieden. 

De berichten in mainstream media als Wall Street Journal citeerden anonieme bronnen die weinig details wisten. Volgens de Wall Street Journal was het nog onduidelijk hoe de ban er precies uit zou zien en wanneer hij zou worden ingesteld. 

Kennelijk zei één bron dat het besluit al genomen was, terwijl een andere stelde dat het nog enkele maanden zou duren. “Ondanks de vage berichtgeving is de prijs van Bitcoin opnieuw gedipt nadat hij juist hersteld was van het nieuws over de ICO-ban in China,” schrijft de zakenkrant.

Bloomberg berichtte ook over het beursverbod, maar nuanceert: “De ban geldt volgens betrokkenen alleen voor de cryptohandel op beurzen.”

Waarom zou China de beurzen willen verbieden?

Bitcoin verstoort de economie in China dat een socialistisch monetair beleid voert. Daarom wordt aangenomen dat de Chinese overheid de groeiende belangstelling voor cryptovaluta als een bedreiging ziet. Vooral omdat Chinese investeerders Bitcoins kopen en geld inzetten tegen de Yuan. 

De anonieme bron noemt “te veel chaos” als reden voor de zogezegde shutdown. Daarmee herhaalt hij de woorden van de Chinese centrale bank van afgelopen week die kritiek uitte op ICO’s omdat ze de financiële orde in het land verstoren.

Maar klopt het nieuws?

Veel deskundigen zijn sceptisch over de mogelijke ban van China aangezien er geen officiële aankondiging naar buiten is gekomen en ook niemand zijn naam durft te verbinden aan het nieuws.

CEO en oprichter van de Chinese cryptobeurs BTCC heeft op Twitter in een poll gevraagd of mensen het Chinese verbod geloven. Meer dan 80 procent antwoordde met ‘nee’. 

OKCoin reageerde op het nieuws: “Tot op heden zijn we niet geïnformeerd door autoriteiten over de sluiting van BTC-beurzen. Als dat gebeurt laten we dat direct op onze website weten. We gaan dan door met offline handel voor gebruikers en je coin-saldo in je account is absoluut veilig.”

Laat ons weten wat je vindt!