Schokkend onderzoek: hoge koers Bitcoin vorig jaar door prijsmanipulatie Tether

Vorig jaar bereikte de cryptohype een hoogtepunt toen Bitcoin even de 20.000 dollar aantikte. Nu blijkt zeker de helft van de scherpe prijsstijging tot stand te zijn gekomen door marktmanipulatie van Bitfinex en Tether. Daarover schrijft The New York Times.

Het vermoeden bestond al veel langer dat de grote prijsstijging van eind vorig jaar was gemanipuleerd, maar nu is er ook een wetenschappelijk onderzoek dat het aantoont. Onder meer professor John Griffin van de universiteit van Texas heeft met behulp van een zelfgeschreven algoritme de Bitcoin-blockchain vergeleken met de aankopen van stablecoin Tether via cryptobeurs Bitfinex (beide opgericht door dezelfde personen).

Manipulatie Bitcoin-prijs bewezen

De wetenschappers concluderen dat “de aanschaf van Bitcoin met Tether correleert met de tijdstippen waarop de markt naar beneden ging, waarna de prijs van de Bitcoin weer omhoog schoot.” Ze schrijven om precies te zijn: “Minder dan één procent van de uren waarop zulke grote Tether-transacties werden gedaan, komt overeen met vijftig procent van de extreme prijsstijging van Bitcoin en 64 procent van de andere grootste cryptovaluta. Deze transactiepatronen kunnen niet worden verklaard uit de vraag van investeerders maar lijken vooral te duiden op prijssteun aan Bitcoin en daarmee op de manipulatie van de Bitcoinprijs.”

Tether ligt al langer onder vuur vanwege het sterke gerucht dat het cryptobedrijf niet genoeg dollars in kas heeft om de USDT daadwerkelijk te kunnen koppelen aan de dollar.

Kritische media over manipulatie Bitcoin-prijs

De studie is koren op de molen van de kritische mainstream media. Het zou immers betekenen dat een groot deel van de hoge Bitcoin-prijs eind vorig jaar daadwerkelijk op gebakken lucht is gebaseerd. Het gaat nu niet meer over óf, maar eerder in welke mate de Bitcoinprijs werd en wordt gemanipuleerd.

Laat ons weten wat je vindt!