Wat zijn stablecoins en waarom zijn ze zo belangrijk?

Cryptovaluta staan bekend om hun extreme volatiliteit. Het is niet ongebruikelijk dat de koers van bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum in 24 uur tijd met 10 tot 20 procent stijgt of daalt. Hoewel deze koersschommelingen voordelig zijn voor traders en investeerders maken ze het vrijwel onmogelijk om in het dagelijks leven te betalen met cryptomunten.

Ga maar na: een bedrijf kan een werknemer maar moeilijk uit betalen in Bitcoin als de koopkracht van zijn loonstrookje continu fluctueert. Ook consumenten krijgen het lastig: de ene keer kost een kop koffie 6 euro in Bitcoin en een paar dagen later nog maar 1 euro.

Wat zijn stablecoins?

Om dit probleem op te lossen, komt er een groep cryptocurrencies op die stablecoins wordt genoemd. Deze munten willen stabiliteit brengen in een immer fluctuerende markt. Het belangrijkste is dat ze cryptovaluta geschikt maken als ruilmiddel net als gewoon geld, maar niet gebonden zijn aan een centrale bank of overheid. Daar zijn twee modellen voor bedacht, het IOU issuance model en het Cryptocurrency collateralized model.

IOU Issuance Model

Dit model houdt simpelweg in dat er voor elke munt één onderliggende waarde vast staat op de bank. Dat kunnen dollars zijn, maar ook goud of zilver. De uitgegeven stablecoins ontlenen hun stabiliteit en waarde aan het feit dat elke token kan worden ingeruild voor een onderliggende waarde, op dezelfde manier als er ten tijde van de goudstandaard net zoveel goud in een kluis zat als dat er dollars waren.

Tether (USDT) is natuurlijk het bekendste voorbeeld van een bestaande stablecoin die gebruik maakt van het IOU-model. Om er zeker van te zijn dat elke USDT altijd dezelfde waarde heeft als de dollar moet er voor iedere uitgegeven cryptomunt een dollar op de bankrekening van Tether staan.

Daar zit een belangrijk nadeel aan, namelijk dat het een gecentraliseerd model is. Gebruikers moeten erop vertrouwen dat het bedrijf dat de munten uitgeeft ook echt een even grote hoeveelheid dollars op de bank heeft staan. Dat is ook precies het probleem van Tether: omdat er geen degelijke audit van een derde partij wordt toegestaan én Tether sterk is gegroeid, zijn er twijfels gerezen of het bedrijf ook daadwerkelijk genoeg dollars heeft.

Cryptocurrency-Collateralized Model

Bij dit model worden de stablecoins niet gebackt door euro’s of dollars, maar door andere digitale munten, zoals Bitcoin. Het grootste voordeel van deze methode is dat de gedecentraliseerde structuur behouden blijft. De onderliggende assets kunnen worden gevat in een smart contract. Zo is de hoeveelheid cryptovaluta transparant en voor iedereen te verifiëren.

Nadeel is uiteraard dat de onderliggende waarde zelf extreem volatiel is, waardoor de beoogde stabiliteit van de stablecoins in het gedrang komt. Om dit risico ietwat af te dekken, worden er veel meer Bitcoin in een smart contract vastgelegd dan de eigenlijk waarde van de stablecoin. Tegenover 200 dollar aan stablecoins zet je bijvoorbeeld 400 dollar aan Bitcoin.

Stablecoins zijn belangrijk voor de toekomst van cryptovaluta. Om de digitale munten echt voor een groot publiek aantrekkelijk te maken, zou het mooi zijn als ze werkelijk als betaalmiddel kunnen functioneren en niet enkel als investering of ‘het digitale goud’ gaan dienen.


Dit is een bewerking van een artikel dat op Coincentral is verschenen.

 


Geïnteresseerd in de aanschaf van Bitcoin? Maak dan gratis een account aan bij BTC DIRECT.

Laat ons weten wat je vindt!